Prilagodi ishranu režimu vežbi

Redovno i svakodnevno umereno vežbanje je jedan od stubova na kojima počiva dobro zdravlje. Dugotrajno sedenje, koje je posledica modernog načina života, dovodi do pojave brojnih zdravstvenih problema, a sve češće se sa posledicama nezdravog života suočavaju i oni najmlađi među nama. Zato je odluka o promeni životnog stila veoma važna, ne samo za vas, već i za vaše potomke. Jer oni će najčešće raditi ono što vi radite, a ne ono što im govorite da bi trebalo da urade. 

 

Zdraviji obroci za celu porodicu 

Kada ste već rešili da učinite nešto za sebe, kao i da deci date pozitivan primer i da redovno vežbate, vreme je da promenite nešto i na polju ishrane. Raznovrsna i dobro izbalansirana ishrana je podjednako važna za postizanje i održavanje dobrog zdravlja. Vežbanje će dovesti do ubrzanja metaboličkih procesa, razmena materija u organizmu će se odvijati u skladu sa povećanim potrebama organizma za energijom, zato je važno da sastojci koje unosite u svoje telo budu proverenog porekla i slobodni od štetnih materija. Čak i male količine ostataka pesticida (koje su u okvirima zakonski regulisanih normi) tokom dužeg vremena mogu da se nagomilaju u organizmu i da imaju negativan uticaj. Posebno osetljivi su najmlađi, a studije su pokazale da organska jedinjenja fosfora, koja su sastojak veštačkih đubriva, imaju veoma štetne efekte na mlade organizme u razvoju. Ovo je posebno važno za trudnice i majke koje doje svoje bebe.  

 

Organski gajeno voće i povrće 

Kovencionalni način gajenja voća i povrća, poput jabuka, paradajza, krastavaca, krompira, breskvi, spanaća i jagoda, podrazumeva upotrebu brojnih hemijskih supstanci za njihovu zaštitu. Neke od tih hemikalija su izuzetno toksične i uvek se postavlja pitanje opravdanosti njihove upotrebe, kao i opravdana zabrinutost oko toga da li su se proizvođači pridržavali strogih pravila vezanih za količinu i način upotrebe.

Organski način proizvodnje podrazumeva upotrebu prirodnih preparata i strogu kontrolu nad svim fazama uzgoja. Uz to biljke samostalno razvijaju sopstveni odgovor na eventualne napade, pa je sadržaj jedinjenja koja imaju antioksidantnu funkciju u njima veći (ova jedenjenja služe za zaštitu biljke od nepovoljnih uslova).

Kupovina organskih proizvoda obično u najvećem procentu obuhvata plodove proizvedene na lokalnim farmama. To znači da su oni dopremljeni do vas u kratkom roku, sveži i sa očuvanim prirodnim sastojcima. Ovo je još jedna prednost u odnosu na proizvode koji nedeljama i mesecima stoje u hladnjačama. Kao i uvek trenutni jelovnik bi trebalo prilagoditi sezonskoj ponudi. 

 

Meso i mleko sa organskih farmi 

Masovna proizvodnja mesa na farmama zasnovana je na upotrebi antibiotika, hormona i hrane obrađene tako da dovede do najbržeg porasta mase. Za razliku od toga životinje u organskom uzgoju se hrane na način najsličniji onome kako su se vekovima hranile. Umesto skučenog prostora u kome su zatočene po ceo dan ove životinje mogu da se kreću na otvorenom. To doprinosi boljem sastavu mesa u smislu odnosa masnog i mišićnog tkiva. Meso dobijeno organskim metodom uzgoja ne sadrži ostatke antibiotika i veštački dodatih hormona. Isto važi i za organski proizvedena jaja i mleko. 

 

 

Zaključak

Zdrav način života podrazumeva i zdravu ishranu, usklađenu sa intenzitetom treninga. Totalni prelazak na kupovinu isključivo organske hrane najčešće nije moguć većini od nas iz brojnih razloga, od finansijskih do organizacionih. Međutim ono što bi svako mogao da uradi za sebe i za svoje najbliže jeste da bar deo svakodnevih obroka bude napravljen od organski proizvedenih sastojaka. Probajte, primetićete razliku veoma brzo.