Zabrinjavajući podaci iz istraživanja zdravlja stanovništva Srbije tokom poslednje decenije, pokazuju da svega petina učenika svakodnevno jede voće, dok čak polovina jede slatkiše svaki dan (a četvrtina jede i više puta dnevno).

Svima nam je poznato da šećer treba jesti u ograničenim količinama ali kao da to nikako ne shvatamo ozbiljno. Koliko dnevno smemo da unesemo šećera a da ne ugrozimo svoje zdravlje? Većina stručnjaka se slaže u tome da stariji od 11 godina ne bi trebalo da unose više od 30 grama šećera dnevno. Deca starosti od sedam do deset godina, ne bi trebalo više od 24 grama, dok je ta količina za mlađe još niža i iznosi 19 grama.

Ono što mnogi zaboravljaju kada računaju dnevni unos šećera su izvori i oblici u kojima se šećer nalazi. Glukoza, saharoza, maltoza, fruktoza itd. svi znače istu stvar - šećer. Iako su voćni šećeri mnogo zdraviji ni njih ne treba unositi u neograničenim količinama.

Hajde da saznamo koje su zdravije alternative i čime da zamenimo beli šećer.

 

KOJI SU PRIRODNI ZASLAĐIVAČI DOBRI ZA MOJ ORGANIZAM?

Za sve one koji traže zdravu zamenu za rafinisani šećer imamo odlične vesti jer se tržište zaslađivača znatno proširilo i postalo veoma raznovrsno tako da više ne postoji razlog ili izgovor zbog koga ne biste prešli na korišćenje nekih od njih. No, raznovrsnost ponekad može da zbuni i dovede do konfuzije kod potrošača pa su izvesna pojašnjenja i više nego dobrodošla.

Daćemo pregled nekoliko zaslađivača koji su najčešće u upotrebi.

 

Agave sirup

Poreklo: Sok od lista biljke agave koji je filtriran i koncentrovan.

Upotreba: Za kolače, kao preliv i za napitke.

ZA: Nizak glikemijski indeks. Može se koristiti u raw ishrani.

 

Javorov sirup

Poreklo: Kapi sa drveća se sakupljaju, prolaze kroz obradu i zagrevaju kako bi nastao sirup.

Upotreba: Za kolače, kao preliv i za napitke.

ZA: Sadrži kalcijum, cink, gvožđe i magnezijum.

 

Stevia

Poreklo: List ove biljke se suši, filtrira i pročišćava.

Upotreba: Za kolače i napitke.

ZA: Nizak glikemijski indeks. Bez dodatnih kalorija i u tečnom obliku se lakše rastvara. 200 puta je slađa od šećera i zato treba paziti kako se dodaje kolačima.

 

Imajte ipak na umu da i ove zaslađivače koristite umereno - to se posebno odnosi na javorov sirup jer može sadržati veće količine šećera (prirodnog šećera ali ipak šećer je šećer). Dakle važno je da vodimo računa o tome koliko sirupa stavljamo u poslastice.

U našoj online prodavnici možete pronaći veliki izbor prirodnih zaslađivača.

 

ORGANSKI MED – NAJBOLJE OD PRIRODE

Ovo je prava super hrana i jedan od najboljih prirodnih zaslađivača. Pun je enzima, antioksidanasa, gvožđa, cinka, potazijuma, kalcijuma, vitamina B6 i niacina. Zajedno ovi hranjljivi sastojci, pomažu u neutralisanju slobodnih radikala dok na drugoj strani pomažu razvoju dobrih bakterija u organima za varenje.

 

Jedna supena kašika organskog meda sadrži 64 kalorije. Važno je znati da mnoga svoja pozitivna svojstva med gubi pasterizacijom, zbog čega sirov med predstavlja kašičicu zdravlja koju bi trebalo da sebi priuštimo redovno. Što je boja meda tamnija, ukus je bogatiji i intenzivniji a benefiti za naše zdravlje su veći. U našoj ponudi možete pronaći bagremov i livadski med ali i med sa neobičnim dodacima kafe ili jagoda.

 

 

KAKO KORISTITI ORGANSKI MED?

Prvo, nemojte ga zagrevati, stavljati u toplu vodu ili kuvati. Možete ga staviti na žitarice koje ste pripremili za doručak ili napraviti preliv za salatu koji će u sebi sadržati i ovaj sastojak.

 

Mnogi kada pomisle na med, odmah ga povezuju sa čajem ali kao jedan od najboljih prirodnih zaslađivača on može biti odličan dodatak i kafi. Treba imati na umu da organski med zagrevanjem gubi svoja prirodna hranljiva svojstva i praktično postaje čist šećer. Zbog toga kada ga stavljate u čaj, sačekajte da se on prohladi i bude mlak a tek onda dodajte med u njega.

 

PREDNOSTI PRIRODNIH ZASLAĐIVAČA

Prirodni zaslađivači, kao što su med, javorov sirup i melasa – sadrže sastojke koji su dobri za ljudski organizam i telo zna kako da ih preradi. Svi oni, osim stevije, dodaju sladak ukus hrani dok istovremeno obezbeđuju organizmu dodatne zdrave sastojke kao što su ključni vitamini i minerali.

 

PRIRODNI ZASLAĐIVAČI VS. ŠEĆER

Prerađena hrana (npr. granola) i slatkasta gazirana pića, sadrže mnogo prerađenog šećera. To je jedan od razloga zašto uvek treba da čitamo etikete na poleđini proizvoda. Prirodni zaslađivači mogu zapravo da obezbede zdrave sastojke i tako deluju kao „pojačivači“ zdravlja.

 

Da li je stevija bolja od šećera? Mnogi nutricionisti će reći „da“ na ovo, posebno ako govorimo o 100% čistoj steviji. No, to je još jedna stvar koja će nas naterati da obratimo pažnju na sastav kesice zaslađivača koji kupujemo - recimo neki javorovi sirupi nisu sto posto čisti i sadrže kukuruzni sirup.

 

ZDRAVI SLATKIŠI SA PRIRODNIM ZASLAĐIVAČIMA

Mnogo je načina da u svoju ishranu uključite zdrave alternative šećeru i da za svoju porodicu pripremite zdravije poslastice koje će biti jednako slatke i ukusne kao omiljene dečije čokoladice samo bez prerađenog šećera.

 

Isprobali smo za vas jedan jednostavan, brz i ukusan recept koji će se dopasti kako deci tako i odraslima.

 

KOKOS KUGLICE

Za recept potrebno: 300 gr urmi, po 100gr badema i lešnika, deset suvih šljiva ili kajsija, supena kašika kokosovog ulja i kokosovo brašno.

 

U čoperu samleti urme sa kokosovim uljem, zatim ih staviti u neku posudu. Lešnike i bademe zajedno samleti i sjediniti sa urmama. Šljive ili kajsije naseckati na sitne komade i dodati smesi. Sve to oblikovati u kuglice uz dodavanje kokosovog ulja po potrebi i na kraju valjati u kokosovo brašno ili naseckane bademe. Od pomenute količine sastojaka trebalo bi da nastane do 15 manjih kuglica.

 

Spakujte ih u neku posudu, dobro zatvorite i držite na hladnom. Ovako napravljene kuglice mogu potrajati nekoliko dana i odlična su poslastica ili brza a zdrava užina.

 

Javite nam utiske ako ste probali recept.

 

Proizvodi
Organski bagremov med 500g

Organski bagremov med 500g

900,00 din.
Organski livadski med 500g

Organski livadski med 500g

1.075,00 din.
Organski Lešnik  - 100g

Organski Lešnik - 100g

340,00 din.
Organske Urme Bez Koštice - 200g

Organske Urme Bez Koštice - 200g

550,00 din.