Onog trenutka kada vaša beba krene da uzima čvrstu hranu, vi počinjete da mnogo više razmišljate o poreklu te hrane i ko je ali i kako proizvodi. Prirodno je da želimo najbolje za svoju porodicu i sve njene članove ali posebnu pažnju ipak najviše treba da obratimo na ishranu naših najmlađih.

Poznatno je da se organskom hranom smatra samo ona u čijoj proizvodnji nisu korišćeni pesticidi, herbicidi ili druge slične hemikalije ali i ona hrana koja ne sadrži antibiotike i hormone rasta. Farmeri koji se bave organskom proizvodnjom, koriste đubriva prirodnog porekla a štetočine ne uništavaju toksičnim supstancama već za to koriste ili prirodne preparate ili mehanizaciju.

Da li to znači da je organska hrana zdravija od konvencionalno gajene? Sigurni smo da je odgovor: DA.

Odsustvo pesticida, hormona i antibiotika iz hrane kako biljnog tako i životinjskog porekla, svakako vašim ukućanima a posebno onim najmlađima donosi, dobru osnovu za započinjanje zdravog života i stvaranje dobrih navika da u svoj organizam unose puno kvalitetnog voća, povrća, mlečnih proizvoda, jaja i mesa.

Bebe svoj rast započinju još u stomaku majke pa je podjednako važno i za mamu i za bebu da se hrane kvalitetnom hranom i unose što više vitamina. Kakve namirnice beba unosi u svoj organizam tokom prve tri godine života, može imati presudan uticaj na njen rast i razvoj.

Novorođenčad su posebno osetljiva i njihov organizam reaguje burnije na hranu koja sadrži pesticide a efekte uzimanja takve hrane ponekad ne vidimo odmah već se tek kroz nekoliko godina jave određeni simptomi. Dodatno treba istaći da se toksini talože u masnom tkivu kod beba, koje ga imaju u većoj meri nego stariji a ove toksične supstance imaju štetan efekat na nervni sistem i reproduktivne organe.

 

Uvođenje čvrste hrane u bebin jelovnik

Nakon perioda od četiri do šest meseci neprekidne ishrane majčinim mlekom, konačno u bebin organizam ulaze neke nove namirnice na koje se treba navići. Takozvana 'hrana za odrasle', proizvedena konvencionalnim metodama, pored vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka, sadrži i ksenobiotike (hemijske supstance koje nisu na prirodan način prisutne o organizmu) koji mogu imati negativan uticaj na bebin probavni sistem i metabolizam.

Pravilo je da se na početku laganim tempom uvode prvo namirnice za koje je poznato da su bezbedne – sezonsko voće i povrće, bezglutenske žitarice itd. jer one ne bi trebalo da izazovu alergijske reakcije kod beba.

 

Negativne posledice konzumacije konvencionalne hrane kod dece

Nažalost, danas su ipak pojave različitih vrsta alergija i netolerancija na mnoge sastojke u porastu. Sama hrana, najčešće nije uzročnik, već su to hemikalije kojima se tretira voće i povrće a koje oštećuju crevnu sluznicu kod bebe što dovodi do toga da se štetne materije nađu u krvotoku. Nakon toga imuni sistem bebe reaguje i javlja se intolerancija na određenu vrstu namirnice.

No, ovo je samo jedna od posledica konzumacije konvencionalno gajene hrane. Štetni uticaj hemikalija iz pesticida i veštačkih đubriva, takođe je jak i kada su u pitanju žlezde sa unutrašnjim lučenjem. Prerani pubertet kod dece, koji se sve češće javlja, uzrokovan je konzumacijom namirnica životinjskog porekla iz konvencionalne proizvodnje koje su pune pomenutim hormonima rasta.

Pored toga, namirnice životinjskog porekla iz industrijskog uzgoja mogu sadržati i antibiotike, čijim preteranim unosom se oslabljuje imunitet i bakterije postaju otporne na ove lekove. Dakle, deca će imati mnogo manje šanse da se odbrane od nekih bakterija ukoliko jedu meso koje sadrži antibiotike.

 

Benefiti uvođenja organske hrane u bebinu ishranu

Jedino rešenje i način da se izbegne atak na bebin imunitet je korišćenje organskih proizvoda u ishrani, koji će doprineti jačanju bebinog organizma i unošenju hrane bogate zdravim sastojcima. Pored toga, bebina crevna flora će biti znatno zdravija ukoliko jede organsku hranu jer će na taj način uneti neophodne dobre bakterije u organizam.

Klinička istraživanja su pokazala da organsko voće i povrće sadrži više hranjljivih sastojaka kao što su: vitamin C, kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i neophodni antioksidansi.

 

Šta od hrane mora da bude organskog porekla?

Najbolje je sve ali ako niste u mogućnosti, onda se držite ovog spiska.

  1. Crveno i živinsko meso – organsko meso ne sadrži antibiotike i hormone.
  2. Mleko – što je mleko masnije, sadrži i više hemikalija. Zato izbegavajte industrijsko mleko.
  3. Određeno voće i povrće: jagode, jabuke, kruške, spanać, kelj, nektarine, grožđe, paradajz, krompir, paprike.
  4. Jaja – organska jaja sadrže manje kortizola poznatog kao 'hormon stresa'.

 

Još 5 razloga zašto vaše dete treba da jede organsku hranu

Bolji ukus – bez obzira na to da li smatrate organsku hranu zdravijom ili ne (iako je nauka jasna po ovom pitanju) ne možete a da se ne složite sa nama da su organsko voće, povrće i ostali proizvodi mnogo ukusniji nego konvencionalno proizvedeni. Jednostavno su sočniji, prirodni i sam njihov miris vas u potpunosti očara. Kada su bebe u pitanju i te kako želite da od prvog dana mljackaju a ne da bacaju hranu dok jedu.

Zdravija za životnu sredinu – sve te hemikalije koje se koriste u konvencionalnoj proizvodnji pre ili kasnije završe u rekama jer ih spira kiša ili u zemljištu a onda na taj način dalje svojim toksinima utiču na prirodu, truju životinje koje se nađu u dodiru sa njima itd.

Bolje fizičko zdravlje dece – nedavna istraživanja su pokazala da su deca u grupi od 815 dvogodišnjaka, koja su jela organsku hranu imala manji procenat pojave ekcema na koži i prvih simptoma astme, nego deca koja su jela konvencionalno gajenu hranu.

Bolje mentalno zdravlje dece – kliničke studije su pokazale da se kod dece (ali i odraslih) smanjuje procenat oboljevanja od depresije i pojave problema sa koncentracijom kada se konzumira organska hrana. To znači da će deca imati bolje rezultate i vrednije učiti nego njihovi vršnjaci koji konzumiraju industrijsku hranu i slatkiše. Problem sa poremećajem pažnje se sve češće javlja kod dece a naučnici tvrde da postoji jasna veza između načina ishrane i pojave ovog poremećaja. Veliki unos šećera, toksina i industrijski prerađene hrane može izazvati brojne probleme, dok sa druge strane ako deca jedu neprskanu i zdravu organsku hranu, to može uticati pozitivno na njihovo opšte stanje.

50% više omega 3 masnih kiselina u mleku – krave na organskim farmama pored toga što vreme provode na svežem vazduhu, one su i hranjene najboljom i najkvalitetnijom hranom organskog porekla. To utiče na sastav mleka i mlečnih proizvoda, pa samim tim kupujući organsko mleko, vi dobijate više zdravijih sastojaka u njemu. Omega 3 masne kiseline su važne za rast i pravilan razvoj dece i omogućavaju bolje funkcionisanje nervnog sistema.

Kako ne biste puno razmišljali o tome šta vaša beba treba a šta ne treba da jede, najjednostavnije je da joj u ishranu od početka (od 4. meseca pa nadalje) uvedete najkvalitetniju hranu. Tu smo za vas, sa najboljom ponudom svežeg voća, povrća, organskih proizvoda svih vrsta pa i organske kozmetike za bebe.

U narednom periodu vam pripremamo još nekoliko tekstova o ishrani beba i dece uz pregršt saveta i recepata.

 

 

Proizvodi
Organska jaja 4/1

Organska jaja 4/1

160,00 din.