Lekovita svojsta meda prepoznata su još u najranijem dobu razvitka naše planete, a istorija beleži da su se prvi pčelari pojavili oko 2400. godine pre Hrista, u blizini Kaira. Stari Egipćani su koristili med kao zaslađivač, lek, sastojak za balsamovanje a sa pojavom hrišćanstva pčelinji vosak je dobio još jednu primenu – za pravljenje sveća.

Organski med je korišćen kao narodni lek vekovima i poznato je da pozitivno utiče na zdravlje i da ima mnogo koristi od njegove upotrebe pa se često koristi i u medicinske svrhe. Važno je napomenuti da sva ta pozitivna svojstva meda možemo očekivati samo u najprirodnijem obliku, dakle kada med nije pasterizovan, što je uglavnom slučaj sa onim koji nalazimo u prodavnicama. U tom procesu, gube se hranljiva svojstva meda a može se jedino poboljšati struktura i boja a takođe se i med neće kristalizovati. Svakako pasterizovani med traje duže ali i donosi manje od organskog jer toplota učini da se neki sastojci i svojstva umanje.

I još nekoliko važnih podataka o medu. Kašičica meda sadrži 64 kalorije i 18 grama šećera. Zbog čega je važan za naše zdravlje pročitajte u nastavku.

 

1. U medu ima puno antioksidanata

Jedna od najvećih prednosti meda leži u njegovim antioksidantima. Oni uključuju fenole i flavonoide, koji mogu smanjiti "oksidativni stres" u organizmu ali i umanjiti upale, istovremeno vas štiteći od moždanog udara, bolesti srca pa čak i od raka.

Kako ga koristiti: Morali biste da koristite najmanje jednu kašičicu meda svakodnevno, kako biste uneli potrebnu količinu antioksidanata. No, ipak imajte na umu da se med smatra "dodatnim šećerom", tako da treba voditi računa o ukupnoj količini koja se unosi u organizam na dnevnom nivou. Dakle, ne treba preterivati i maksimalno treba uneti u organizam dve kašičice meda.

 

2. Med je zdrav za vaše srce

Visok nivo LDL-a ("lošeg holesterola") jedan je od faktora koji može povećati rizik za obolevanje od srčanih bolesti. Ovaj tip holesterola igra veliku ulogu u nastanku arteroskleroze i taloženju masnih naslaga na vašim krvnim sudovima, koje može dovesti do srčanog ili moždanog udara.

Veliki broj univerzitetskih studija potvrđuje tvrdnju da med može pomoći u smanjenju nivoa "lošeg" holesterola za 5,8 % a da povećava nivo "dobrog" holesterola (HDL) za 3,3 %.

Med takođe utiče i na smanjenje nivoa triglicerida, koji su takođe jedan od faktora za pojavu oboljenja srca. Prema istraživanjima ako se šećer zameni medom u svakodnevnoj ishrani, nivo triglicerida će se smanjiti od 11 do čak 19%.

 

3. Pomaže u zarastanju rana, opekotina i ostalih kožnih problema

Antibakterijsko, antifungicidno i antiseptičko dejstvo meda, kvalifikuje ga kao jednu od namirnica koje možemo višestruko koristiti u svakodnevnoj upotrebi. Upravo ovim svojim osobinama, ubrzava zarastanje rana i opekotina, tako što koži obezbeđuje vlažnost i povećava protok hranjljivih materija na povređenom mestu.

Takođe, med je veoma efikasan i u eliminisanju različitih bakterija kao što je npr. E.Coli ili različite vrste Stafilokoka, koje izazivaju probleme na koži. Kada smo kod kožnih promena, med je efikasan i u borbi sa aknama, perutom pa čak i psorijazom.

Kako ga koristiti: Mesto koje je povređeno ili je nastala opekotina na njemu, namazati debljim slojem organskog meda i po potrebi prekriti gazom. Naravno ako je rana dublja, treba konsultovati lekara pre stavljanja meda. Kada je koža sklona aknama u pitanju ili imate perut ili psorizaju, treba potražiti preparate koji su napravljeni ili sadrže kao sastojak med, bez dodatnih veštačkih sastojaka. Prirodna kozmetika – šamponi, kupke, mleka za telo itd. na bazi meda su sve češće u prodaji i predstavljaju siguran izbor za sve tipove kože. Svojoj omiljenoj maski za lice iz kućne radinosti dodajte med i videćete da će vas rezultati oduševiti.

 

4. Zaustavite uporan kašalj

Postoji razlog zbog čega je med glavni sastojak sirupa protiv kašljanja i tableta koje služe istoj svrsi. Zbog njegovih antiupalnih svojstava, medicinski je dokazano da med smanjuje kašljanje kod dece iznad jedne godine života koja su sklona čestim upalama grla i disajnih puteva. Istraživanja pokazuju da je med efikasan u zaustavljanju kašlja kao i sirupi iz apoteka, ako ne čak i mnogo učinkovitiji.

 

5. Poboljšava varenje

Antioksidanti u medu su veoma važni za bolje varenje, jer mogu sprečiti slobodne radikale da oštete ćelije digestivnog trakta, što može dovesti do različitih poremećaja varenja pa između ostalog i pojave kiseline u želucu.

Pokazao se i kao efikasan u lečenju Helicobacter pylori, bakterije koja je uzročnik nastanka čira na želucu. Med je takođe odličan prirodan probiotik, koji čuva i neguje "dobre bakterije" u našem stomaku, koje su važne za proces varenja i prerade hrane ali ne samo za to, već i za poboljšanje opšteg stanja našeg organizma.

 

ZAŠTO BAŠ KORISTITI ORGANSKI A NE INDUSTRIJSKI MED?

Oraganski med sadrži posebne sastojke koji mogu dodatno uticati na naše zdravlje i poboljšati ga. Pasterizacijom se gube neki od važnih sastojaka kao što su:

  1. Polen, koji ima antiiflamatorna, antifungicidna i antiseptička svojstva
  2. Propolis, sadrži vitamine i minerale (A, B, C, E, kalcijum, magnezijum i potazijum)
  3. Enzimi
  4. Amino kiseline
  5. Antioksidanti

 

GDE NAĆI ORGANSKI MED I KAKO GA PREPOZNATI?

Med se može smatrati organskim jedino ako je sertifikovan i ima svojstva koja su potvrđena strogom kontrolom pre izdavanja sertifikata. Svi proizvođači organskog meda sa ponosom ističu sertifikat i na svoj proizvod stavljaju logo na osnovu koga se lako može uočiti da je reč o najčistijem i najfinijem medu. Ali ako i pored toga sumnjate i želite da proverite med imamo nekoliko saveta za vas.

Kada pregledate med, uzmite kašičicu, uronite je u med, okrenite je nekoliko puta i onda krenite da je podižete razvačeći mednu nit na gore. Ako se ona brzo prekine, kvalitet meda je loš. A ukoliko kašičicu uspete da podignete i do pola metra bez prekidanja medne niti, onda budite sigurni da je ispred vas tegla kvalitetnog meda.

 

KOLIKO VRSTA MEDA IMA I ZA ŠTA SE KORISTE?

U Srbiji može da se pronađe čak trideset vrsta meda. Najpoznatiji i većini kupaca najprepoznatljiviji su sledećih nekoliko vrsta:

 

  1. BAGREMOV med je najblaži, gotovo da nema polena i aromatičnih materija. Veoma je nežan i preporučljiv je maloj deci i osetljivim osobama.
  2. LIVADSKI je aromatičan, lekovit i savetuje se za jačanje imuniteta i jačanje pluća i želuca. Ne preporučuje se onima koji su alergični na polen.
  3. LIPOV med je odličan za lečenje grla i srca.
  4. ŠUMSKI je preporučiv za trudnice, sportiste, za popravljanje krvne slike.

Proizvodi
Organski bagremov med 500g

Organski bagremov med 500g

900,00 din.
Organski Med livadski Timomed - 450g

Organski Med livadski Timomed - 450g

980,00 din.
Organski bagremov med - 450g

Organski bagremov med - 450g

1.065,00 din.