Ponovo je to doba godine – naši dragi đaci kreću u školu i pred mamama je veliki izazov kako da uklope zdravu ishranu dece i svakodnevne obaveze. Mi smo tu da vam pomognemo u nabavci najzdravijih organskih namirnica za vašu porodicu ali isto tako želimo da vas podstaknemo da uvedete neke nove zdrave rutine u svoj i život vaše dece.

Kada kupujete namirnice za svoju porodicu, izbor treba da bude raznovrstan i sadrži sve ono što svaki ukućanin najviše voli. Naravno, još jedan od zahteva koje treba ispuniti je da bar 70% tih proizvoda bude na zdravom spektru i organskog porekla, dok onih 30% mogu da sadrže po neku grickalicu ili slatkiš koji će deca jesti u posebnim prilikama.

A kako decu naučiti da budu samostalniji pri izboru i pripremanju hrane? To nije lak zadatak, posebno kada u vrtiću ili školi vide da njihovi vršnjaci jedu različite nezdrave vrste hrane. No, rešenje postoji i zove se kompromis. Kao i uvek, kada deca treba da jedu zdravu hranu kao što je na primer brokoli (o tome kako da ga zavole, čitajte u našem prethodnom blogu), pokušajte da na tanjir dodate i drugu vrstu hrane koju jako vole a deo su one grupe od 30% dozvoljenih grickalica ili slatkiša i sličnih proizvoda.

Kako biste naučili decu da učestvuju u pripremi obroka za školu, vrtić ili bilo koju aktivnost van toga, potrebno je da im date izbor i pravo da odlučuju o tome šta će jesti. Upravo taj osećaj da imaju pravo odlučivanja u svojim rukama, na vrlo lak i jedinstven način, pomoćiće im da preuzmu jednu od najvažnijih životnih odgovornosti na sebe.

Praveći 'zdrave školske obroke' zajedno sa svojom decom, shvatićete kako ovo zajedničko vreme koje ćete provesti u kuhinji može da bude zabavno, kreativno i edukativno za sve članove porodice.

 

Kako funkcioniše sistem ‘zdravih školskih obroka’?

Deca su odgovorna za pakovanje i kreiranje jednog svog obroka. Organski ručak i njegovi sastojci će biti spakovani u kutiju, čiji sadržaj biraju deca iz čak 5 velikih kutija u koje će mame staviti poželjne namirnice organskog porekla. Ovo je kao neka igra kombinovanja i uklapanja, koja će zainteresovati decu i probuditi kreativnost kod njih.

  • Kutija br. 1 – MASNOĆE – organsko mleko, sir i sl.
  • Kutija br. 2 – PROTEINI – organsko meso, tvrdo kuvana jaja, orašasti plodovi itd.
  • Kutija br. 3 – VOĆE – šta god da je u tom trenutku sveže i sezonsko (oprano i iseckano na komadiće)
  • Kutija br. 4 – POVRĆE – isto kao i za voće (sezonsko povrće)
  • Kutija br. 5 – ŽITARICE – hleb, mafini iz kućne proizvodnje, organski kreker i sl.
  • Kutija br. 6 - PO IZBORU – kutija sa poslasticama

Pravilo je da deca moraju da izaberu makar po jednu namirnicu iz svake kutije, što vam garantuje da će imati izbalansiran obrok i da će uneti sve potrebne vitamine i minerale u svoj organizam.

Ovaj način planiranja i pakovanja ručka je dobar i zato što se na taj način smanjuje bacanje hrane, koju deca jednostavno ne žele da pojedu. Zdrav i balansiran obrok, koji sami biraju, deca će voleti jer su ga sami birali. Ako im još dva, tri puta nedeljno dozvolite da ponesu i jednu od namirnica iz grupe onih 'ne tako zdravih', neće im teško pasti planiranje obroka i zdrava ishrana.

 

Zbog čega ovaj sistem odlično funkcioniše?

  1. Raznovrsnost – ovo je jedan od razloga zašto ovaj sistem funkcioniše savršeno. Deca imaju raznovrstan izbor između čak 5 vrsta namirnica, koje sami kombinuju kako žele, pa tako mogu praviti različite kombinacije svaki dan. Ni jedan dan neće biti isti i neće imati jednoličnu ishranu. Kada im ponudite širok izbor organskih proizvoda, bićete sigurni da su sve njihove potrebe za zdravom ishranom zadovoljene. Što bi klinci rekli 'win-win'.
  2. Hrana je zabavna - deca vole hranu upakovanu u šarene ambalaže sa likovima iz crtanih filmova, zar ne? O, da! Ako ne možete da pronađete tako već upakovanu hranu a onda se bar potrudite da koristite različite kalupe dok im spremate omiljene kolače. Ukrasite hranu ili ih podstaknite da to sami urade. Unesite element zabave u ishranu i ne obazirite se na one stare savete naših baka 'ne igraj se sa hranom'. Baš suprotno, hrana treba da bude deo naše svakodnevice i baš zato je treba učiniti lpšom, šarenijom i zabavnijom.
  3. Ukus je fantastičan – kada je organska hrana u pitanju, onda imate jakog saveznika u borbi za zdravu ishranu vaše dece. Voće i povrće gajeno na ovaj način, ima prirodan i sočan ukus, u kome će vaša deca uživati i tražiće još. Potrudite se da im postavite još jedan izazov. Neka svake nedelje zajedno sa vama, naruče preko našeg online shopa jednu novu voćku, koju do tada nisu probali. To će biti odličan način da prošire spisak namirnica koje vole i da probaju nove ukuse.

 

 

Od čega treba da se sastoji jedan školski obrok?

Deci treba što više hranljivih namirnica, jer rastu, razvijaju se, mnogo trče, troše puno energije i sve to treba nadoknaditi pravilnom ishranom. Vitamine, minerale i antioksidanse možete naći u svom najkvalitetnijem obliku, upravo u organskoj hrani. Kao što smo više puta pomenuli, organska hrana ne sadrži nikakve štetne sastojke, kao što je to slučaj sa konvencionalno gajenom hranom. Odustvo pesticida, antibiotika, GMO i hormona – garancija je da će vaša deca jesti najzdraviju i najhranljiviju hranu.

 

Ideja za ručak:

Kutija br. 1 – 1 organsko kiselo mleko

Kutija br. 2 – 1 organsko jaje

Kutija br. 3 – 2 organske jabuke

Kutija br. 4 – 1 organski paradajz

Kutija br. 5 – 3 veganska ćevapčića  i 1 parče hleba

Kutija br. 6 – 2 štangle organske čokolade

 

Uz malo truda i mame i deca će biti srećni

Drage naše mame, potrebno je samo malo kreativnosti i organizacije da svojoj deci pripremite zdrave obroke. Dok su nešto mlađi, vi ćete biti one koje pakuju ove zabavne obroke dok će vaši mališani birati svoje omiljenje proizvode iz kutija. Kada već budu stasali za školu, možete ih naučiti da sami kombinuju namirnice za svoj savršeni ručak, koje će posle i spakovati i u njima uživati tokom ručka.

Sigurni smo da će ovaj sistem odlično funkcionisati i u vašoj porodici pa ga slobodno možete podeliti i sa svojim prijateljicama ili drugim mama u vrtiću i školi. Vratimo zdrave obroke u naše škole i neka ova promene počne baš od vas.

 

 

 

Uživajte u pripremanju namirnica zajedno sa svojom decom i obavezno nam javite koja je vaša omiljena kombinacija!