Sezona je prehlada i gripa, već u punom jeku, čemu pogoduje i neobično toplo vreme za sredinu novembra. Pitanje od milion dolara, na koje pokušavamo da odgovorimo sebi, svake jeseni i zime je: kako efikasno pobediti grip bez uzimanja nepotrebnih lekova i šta možemo da uradimo kako bismo podigli imunitet u ovom periodu?

Pre nego što odete na vakcinaciju (što je odličan način da se zaštitite ukoliko spadate u neku od ranjivijih grupa), možda treba uzeti u obzir i prirodne načine za podizanje imuniteta. O njima ćemo više pisati kasnije u ovom tekstu.

No, pre svega toga, hajde da se podsetimo razlike između gripa i prehlade. Grip je zarazan virus koji izaziva bol u grlu, začepljen nos, kijanje i kašljanje. Pored ovih simptoma, grip nam takođe donosi i izrazito visoku temperaturu, bolove u kostima i mišićima, gubitak apetita i opštu slabost organizma. Dakle, ukoliko nemate visoku temperaturu i imate recimo samo bol u grlu i začepljen nos – onda nemate grip, već prehladu.

Najbolja zaštita protiv gripa je jak imunitet, koji smanjuje trajanje i intenzitet bolesti.


 

3 saveznika iz prirode u borbi protiv gripa

Beli luk – on je najjači prirodni antibiotik i osim što podstiče ojačanje imuniteta, takođe usporava i rast bakterija a pored toga uspešno uništava i viruse i gljivice. Stručnjaci ali i naše bake ga zbog toga veoma cene i preporučuju nam da ga u sezoni gripa uzimamo po nekoliko puta dnevno.

Origano – osim što je jedan od omiljenih začina u svim mediteranskim jelima, origano pomaže i u borbi sa gripom. I on je prirodni antibiotik, baš kao i beli luk. Svojim intenzivnim mirisom će ispuniti kuću a njegovo ulje treba ,pre svega, koristiti za proširenje bronhija i iskašljavanje. Ulje origana se koristi i za lečenje upale sinusa, gripa, prehlada i bola u grlu.

Limun – bez njega ne može da prođe nijedna sezona gripa jer je dokazano jedan od najboljih prirodnih 'lekova' i ima podužu listu zdravih sastojaka, koji pozitivno utiču na naše zdravlje. Između ostalog, efikasan je u borbi protiv bakterija, virusa i takođe je prirodni antibiotik. Njegov cutrusni ukus će vam prijati a upravo zahvaljujući njegovoj kiselosti, bakterije beže.

Ukoliko i pored uzimanja ova tri prirodna leka, ipak dobijete grip, ništa ne brinite jer rešenje postoji. Profesor Ron Ekleza, lekar iz Centra za prehladu u Kardifu, tokom svojih istraživanja došao je do efikasnog načina za eliminaciju gripu u roku od neverovatnih 24 sata. Ukoliko pratite profesorove upute, trebalo bi da se rešite gripa u najkraćem roku.

.

 

7.00 – tuširanje vrućom vodom

Topla ili vruća voda je jako važna ukoliko osećate prve simptome gripa. Ustanite ranije i istuširajte se vrućom vodom kako biste odmah lakše prodisali i otvorili na što bolji način svoje disajne puteve. Šmrcanje i kašljanje će se takođe smanjiti pod uticajem vodene pare. Vruća voda će vam umanjiti i bolove u kostima i mišićima, pa se potrudite da ostanete malo duže u kadi i priuštite sebi hidromasažu.

 

8.00 – doručak

Doručak treba da bude pun zdravih sastojaka, pa zato, između ostalog, izaberite bobičasto voće koje je prepuno antioksidansima. Maline, kupine, brusnice itd. biće odličan način da unesete vitamine i minerale u organizam. Možete i samo popiti naš sok od malina ili kupina, ako vam je tako lakše. Nakon doručka pokušajte da se malo odmorite.

 

11.00 – biljni čaj

Vreme je da popijete prvi čaj u danu i zagrejete organizam. Tokom gripa, treba da izbegavate kafu i crne čajeve jer sadrže visok nivo kofeina, koji baš i nije najbolji saveznik kada ste u ovakvoj zdravstvenoj situaciji.

 

12.00 – šetnja

Većina nas kada se prehladimo ili imamo grip i ne pomišljamo da izađemo na svež vazduh, jer nas sve boli i nije nam baš do šetnje. No, to je pogrešan stav. Ključ pobede nad gripom je upravo u šetnji na svežem vazduhu, jer će nam se od toga otvoriti apetit pred ručak, prodisaćemo i promenom sredine i naš organizam će ojačati i iminitet će se podići. Ukoliko možete, uradite i nekoliko vežbica.

 

13.00 – ručak

Kada imate grip, važno je da obroci budi zdravi i hranljivi pa vam za jedan obrok u ovom periodu predlažemo – toplu supu, potaž ili čorbu (vaše grlo će vam biti zahvalno) zatim nešto malo mesa i mnogo salate od organskog povrća, kako biste na svoj tanjir doneli neophodne vitamine.

 

15.00 – vreme je za čaj

Drugi put u danu je vreme za čaj. Važno je da unosite što više tečnosti u organizam kada imate grip, jer vam to pomaže da sprečite dehidrataciju ali i da izbacite sluz. Birajte čaj od šipka, zbog vitamina C ili čaj od zove koji je dobar za iskašljavanje. Nakon čaja, za sat ili dva popijte čašu sveže ceđenog soka od narandže ili limuna.

 

18.00 – večera

Večeru bi bilo dobro da začinite začinima kao što su kari, kurkuma, đumbir ili ljuta papričica. Ovi začini su poznati po svom antibakterijskom i antivirusnom svojstvu. Osim što će oterati bakterije, pomoćiće vam i da pročistite sinuse i spremite se za koliko-toliko mirnu noć.

 

20.00 – vruća kupka

Kako biste osigurali mirnu noć, važno je da ponovo uronite u kadu i zagrejete svoje telo. Cirkulacija će bolje raditi, krv će vam prostrujati kroz organizam a bolovi u mišićima će se smiriti. Pokušajte da ostanete u kadi makar pola sata a ako možete i duže i obavezno u vodu ubacite eterična ulja.

 

22.00 – spavanje

Za podizanje imuniteta važan je san. Ukoliko se ne odmaramo dovoljno, oslabljujemo svoj organizam zbog čega i dolazimo u situaciju da se razbolimo od gripa. Kako bismo što pre doveli organizam u dobro stanje, važno je da se naspavamo a to znači najmanje 8 sati sna i odlazak u krevet najkasnije oko 22.00. Zaboravite na TV ili društvene mreže i dopustite svom organizmu da se odmori i oporavi.

Sledeći dan ponovo započnite tuširanjem toplom vodom i nastavite sa uzimanjem čajeva i ceđenih sokova još nekoliko dana.

Želimo vam dobro zdravlje.