Potpuno vas razumemo ako naš novi blog post čitate dok pijete treću kafu i lagano zevate jer već nekoliko dana nemate ni malo energije. Osećate se umorno, pospano, iscrpljeno i ma koliko spavali i dalje ste umorni. Znate li šta je prolećni umor? Da li znate kako da se izborite sa njim? Ništa se ne brinite – mi imamo nekoliko saveta za vas.

 

Šta je prolećni umor i koji su simptomi?

Njega uzrokuje smena godišnjih doba a poznat je i pod nazivom prolećni sindrom budući da nije bolest već samo skup različitih fizioloških i psiholoških simptoma. Nije poznat razlog zbog koga se javlja ali se u poslednjih nekoliko godina sve više pominju hormoni kao uzročnici ove vrste umora.

Tokom zime su dani kraći, nema mnogo sunčeve energije i proizvodnja hormona serotonin je smanjena. Poznato je da ovaj hormon možemo smatrati odgovornim za osećaj zadovoljstva i sreće. Kada ovog hormona nema u dovoljnoj količini, na scenu stupa melatonin – hormon zadužen za spavanje. Dolaskom proleća njihov balans se menja i telu treba vremena da se prilagodi.

Za oscilacije u krvnom pritisku posebno su odgovorne česte promene spoljih temperatura. One su ili jesenje (to nam je ove godine posebno poznato) ili letnje i te promene su nagle i negativno utiču na organizam pa dovode do letargičnosti i pospanosti kao vrlo prepoznatljivih simptoma prolećnog umora.

To svakako nisu jedini simptomi pa ćemo ovoj listi pridodati i vrtoglavice, glavobolje, migrene ali i probleme sa snom.
Odlična vest je da prolećni umor ne traje dugo i prestaje da nam zadaje muke čim se nivo serotonina u organizmu stabilizuje.

Mnogi će tokom prolećnih i letnjih meseci posegnuti za brzim rešenjima i piti tablete vitamina ali takav veštački način unošenja neophodnih elemenata u organizam nije najbolji. Hrana koju svakodnevno jedemo, može imati pozitivan efekat na prolećni umor i umanjiti simptome ukoliko pažljivo biramo namirnice.

 

Koja hrana je najbolji izbor za lečenje prolećnog umora?

Najvažnije pravilo glasi: jedite što više svežeg organskog voće i povrća i hranu bogatu biljnim vlaknima a izgebavajte masnu hranu i sve prerađene namirnice.

  1. Hrana bogata biljnim vlaknima – sočivo, pasulj, basmati pirinač i leblebije.
  2. Namirnice bogate esencijalnim masnoćama – avokado, laneno i susamovo seme ali i riba.
  3. Ljuta hrana – malo čili papričice dodajte jelima i nivo endorfina će porasti.
  4. Unos hrane bogate magnezijumom – kinoa, heljda, spanać, blitva, semenke bundeve i badem.
  5. Zeleno lisnato povrće – salata, brokoli, kupus, grašak, celer i peršun.
  6. Voće – limun, grejp, narandže ali i bobičasto: maline, borovnice, kupine.

Odličan obrok protiv prolećnog umora može se sastojati od variva od leblebija uz činiju basmati pirinča i zelenu salatu s avokadom, začinjenu lanenim uljem. Ako jedete zeleno lisnato povrće, neka vam napitak bude pun vitamina C, kako bi ubrzao apsorpciju gvožđa iz tog povrća i na taj način ćete obezbediti sebi odlično rešenje i za anemiju.

 

Šta vam još može pomoći?

1. Tečnost - Dnevno treba popiti oko dva litra tečnosti. Voda reguliše probavu i na taj način se brže izbacuju dugo nakupljani toksini, čime se smanjuje i osećaj umora. Po želji, u vodu može da se doda malo limunovog soka - ovaj napitak je odličan za osveženje. Korisna je i mineralna voda koja gasi žeđ i dovodi u ravnotežu nivo minerala u organizmu, reguliše varenje i vraća neophodnu snagu.

RECEPTI ZA DOBRO JUTRO I DAN PUN ENERGIJE

2. Vežbanje - Svakog jutra kada ustanete iz kreveta prvo se dobro istegnite, pa uradite seriju od nekoliko čučnjeva, trbušnjaka i sklekova. Poželjno je i da svakoga dana pola sata posvetite trčanju, brzom hodanju, plivanju ili vožnji bicikla. Kada god možete, na posao idite pešaka. Vežbe podstiču organizam na veće stvaranje energije. Vežbanjem se povećava dotok kiseonika u ćelije, što će učiniti da telo bude odmornije i pripremljenije za obaveze koje slede.

3. Kvalitetan san – Prevladavanju prolećnog umora može pomoći i kvalitetan san od osam sati i odlazak na spavanje ranije nego što ste navikli. Trudite se da ujutru ne odlažete ustajanje, već da ustanete čim se oglasi vaš alarm.

4. Tople kupke i hladan tuš - Preporučuje se jutarnje tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom, ali da hladna bude na kraju, a uveče opuštanje u toploj kupki sa eteričnim uljima, koja će osvežiti kožu i povoljno uticati na varenje.

5. Sunčeva svetlost - Kad god možete izađite u prirodu i uživajte u prirodnoj sunčevoj svetlosti koja utiče na poboljšanje raspoloženja i na smanjenje pospanosti. Svetlost takođe smanjuje proizvodnju hormona melatonina koji izaziva pospanost.

 

BONUS SAVET: Bez griže savesti uvedite popodnevnu dremku koja naravno ne treba da traje duže od 40 minuta. Ona pozitivno utiče na zdravlje što su dokazala mnoga naučna istraživanja. Osim što je korisna za kardiovaskularni sistem veoma je korisna za pamćenje, poboljšava koncentraciju i raspoloženje.

 

Uživajte u proleću!

 

Proizvodi
Organski Celer List

Organski Celer List

270,00 din.
Organska Blitva

Organska Blitva

90,00 din.
Organska heljda

Organska heljda

205,00 din.
Organsko zeleno sočivo - 200g

Organsko zeleno sočivo - 200g

230,00 din.
Organska Kinoa Bela - 500g

Organska Kinoa Bela - 500g

730,00 din.
Organski pasulj crveni - 200g

Organski pasulj crveni - 200g

185,00 din.
Organski susam - 200g

Organski susam - 200g

315,00 din.