Skriveni toksini: proverite šta se krije u komercijalnim sredstvima za čišćenje

Jedna od najnovijih studija Univerziteta u Bergenu, pokazala je da aktivno čišćenje kuće tokom 20 godina, može da vam ugrozi zdravlje kao da ste sve to vreme pušili po 20 cigareta dnevno. Studija je sprovedena na uzorku od 6200 ljudi i jasno je pokazala da hemikalije iz sredstava za čišćenje dovode do smanjena kapaciteta pluća i učestalosti oboljevanja od astme.

Lista zdravstvenih tegoba i bolesti, koje mogu nastati kao posledica udisanja ili izlaganja kože opasnim hemikalijama, ovde se ne završava. One mogu biti kratkoročne, kao što su iritacije očiju ili disajnih puteva, ali mogu imati i dugoročne posledice koje dovode čak i do oboljevanja od raka.

Procene i istraživanja kažu da čak 100 000 Evropljanja godišnje umre od trovanja koja nastanu upotrebom sredstava za čićenje.

Podstaknuti ovakvim rezultatima istraživanja, mnogi od nas su počeli da čitaju etikete na proizvodima kućne hemije sa kojima smo u svakodnevnom dodiru. Iako bi ova sredstva (bar smo tako do sada mislili) trebalo da našu kuću očiste od bakterija i nečistoća, a samim tim je i učine zdravom - vreme je da se zamislimo i naučimo koje opasnosti nas vrebaju u sredstvima za čišćenje.

Svima nam je jasno da se ne možemo u potpunosti izolovati od toksičnih hemikalija, ali je moguće značajno smanjiti njihovo korišćenje. U prethodnom blog postu smo sa vama podelili neke od najboljih saveta za čišćenje kuće organskim sredstvima, a sada želimo da vas upoznamo sa nekim od najopasnijih sastojaka u konvencionalnoj kućnoj hemiji.

 

Ftalati

Gde ih ima: Možemo ih naći u raznim lakovima i sredstavima za zaštitu drva, kao i u osveživačima vazduha i tečnostima za pranje sudova. Ne biste ih očekivali u toalet papiru ali ih i tu ima. Gde god da piše „miris“ ili „parfem“, postoji velika šansa da su ftalati tu.

Zdravstveni rizici: Osim respiratornih problema, mogu uticati i na poremećaj rada endokrinih žlezda što dovodi do smanjenja plodnosti kod muškaraca ili prevremen menopauze kod žena. Iako se ovaj toksin uglavnom unosi u organizam udisanjem, može dospeti i u dodir sa kožom, koja nažalost nema zaštitni mehanizam protiv toksina i zbog toga ovako unete supstance direktno prodiru do organa.

Zamena: Osveživači na prskanje mogu biti okidači za pojavu migrene i astme, zbog čega ih treba izbegavati a umesto njih možemo koristiti esencijalna ulja, prirodne osveživače i najbolji izbor je uvek svakako svež vazduh koji ulazi kroz otvoreni prozor.

 

Triklosan

Gde ih ima: Može se naći u većini deterdženata za sudove i sapuna označenih kao "antibakterijski".

Zdravstveni rizici: Triklosan je agresivan sastojak koji može prouzrokovati rast i povećanje broja bakterija otpornih na lekove, posebno antibiotike. Takođe, u toku su istraživanja koja treba da potvrde uticaj ovog sastojka na rad enkokrinih žlezda i njegovo kancerogeno dejstvo.

Zamena: Koristite sapune i tečnosti za pranje sudova koji imaju kraću listu sastojaka, bez skrivenih dodataka. A ako koristite tečnosti za dezinfikovanje ruku, izaberite one na bazi alkohola.

 

Kvaternarna amonijumska jedinjenja ili QUATS

Gde ih ima: Nalaze se u omekšivačima i u većini sredstava za čišćenje koja nose oznaku "antibakterijski".

Zdravstveni rizici: Isto kao i prethodni sastojak, utiču na povećanje i razvitak bakterija koje su otporne na antibiotike. Takođe izazivaju kontaktni dermatitis i iritacije na koži kao i povećan rizik od pojave astme pri svakodnevnoj izloženosti ovom toksinu.

Zamena: Sirće se koristi kao prirodni omekšivač tkanine, koji nije toksičan, a otklanja ostatke sapuna. Najbolje je alkoholno sirće. Druga alternativa je ulje čajevca. Nekoliko kapi ovog ulja sa kašičicom sirćeta može se pomešati sa vodom i staviti u flašu sa prskalicom i koristiti za sve svrhe. Ukoliko želite već gotov proizvod, potražite organski omekšivač za veš.

 

2-butoksietanol

Gde ga ima: Sadrže ga mnoga sredstva za čišćenje stakla i kuhinjskih površina i ima karakterističan slatkast miris.

Zdravstveni rizici: Može da ošteti disajne puteve, dovede do ozbiljnih oštećenja bubrega i jetre.

Zamena: Zdravije je da čistite stakla i ogledala novinskim papirom i razrađenim sirćetom. Za kuhinju je najbolje koristiti jednostavna sredstva za čišćenje, bez izbeljivača i mirisa. Takođe možete sami napraviti smesu od vode, sode bikarbone, sirćeta i limuna.

 

Amonijak

Gde ga ima: Pronalazimo ga u sredstvima za čišćenje i poliranje kupatila, sjajnih površina i nakita.

Zdravstveni rizici: Veoma negativno utiče na osobe sa težim oblikom astme i starijim ljudima koji imaju plućne i disajne probleme. Ako se pomeša sa izbeljivačem kao što je varikina, stara otrovni gas koji može da ima fatalne posledice.

Zamena: Votka. Površinama će dati sjaj, bez obzira da li su metalne ili staklene. Srebrni nakit može se očistiti i pastom za zube.

 

Hlor (CL)

Gde ga ima: Nalazi se u praškovima za čišćenje, sredstvima za čišćenje wc šolje, izbeljivačima veša, čak i u vodi iz česme.

Zdravstveni rizici: Nažalost, nije dovoljno koristiti rukavice i izbegavati udisanje. Prava šteta nastaje akumulativnim delovanjem. Sumnja se da može dovesti do hroničnog bronhitisa i astme, te da narušava normalnu funkciju štitne žlezde. Pošto se nalazi i u vodi koju pijemo i kojom se tuširamo, preporučuje se ugradnja filtera u slavine.

Zamena: Za ribanje može da se koristi i soda bikarbona. WC šolje mogu se očistiti i alkoholnim sirćetom, a sirće i borna kiselina, mogu izbeliti veš.

 

Natrijum-hidroksid (NaOH)

Gde ga ima: Nalazi se u sredstvima za čišćenje rerne ili otpušavanje odvoda.

Zdravstveni rizici: Veoma je štetan, ako vam dotakne kožu ili oko, može da izazove opekotine. Udisanje može prouzrokovati osećaj suvog grla koje može trajati danima.

Zamena: Rerna se može očistiti pastom sa sodom bikarbonom (čitajte u tome u našem prethodnom blogu). Zapušeni odvodi se mogu rešiti mehanički ili sipajte šolju sode bikarbone i šolju alkoholnog sirćeta u odvod i sačekajte 30 minuta. Kada se mehurići slegnu, prelijte to vrelom vodom.

 

Proizvodi
Organsko Jabukovo sirće - 750ml

Organsko Jabukovo sirće - 750ml

510,00 din.