Hladni dani bi trebalo da su za nama, što znači da je vreme za veliko prolećno čišćenje i spremanje svakog kutka u vašem domu. Ne, niste zakasnili jer za temeljno a zdravo čišćenje nikad nije kasno, posebno kada možete da naučite neke nove trikove koristeći 100% prirodna sredstva. Prošle nedelje smo sa vama podelili 10 saveta kako da očistite svoj dom prirodnim sredstvima a u nastavku ćemo vam dati nekoliko konkretnih saveta za čišćenje svake prostorije u domu ponaosob.

 

Kuhinja

Dezinfekicija kuhinje je vrlo lak posao ako su vam pri ruci sok od limuna i alkoholno sirće. Zašto baš njih koristimo u kuhinji? Odgovor je jednostavan. Oba ova prirodna sredstva su efikasna u borbi protiv mikroba i slobodno ih možete koristiti u blizini hrane.

Kako ih koristimo? Isecite limun na polu i jednu polovinu umočite u sodu bikarbonu, na taj način dobijate prirodni sunđer za skidanje fleka i naslaga na radnim površina, dasaka za sečenje i same sudopere. Kada završite, samo obrišite vlažnom krpom i osušite (budite oprezni – ovo nije najbolja opcija za površine sa visokim sjajem ili površine od mermera).

Ketler: kamenac koji se skuplja u ketleru možete očistiti tako što ćete staviti alkoholno sirće do nivoa koji je predviđen za tečnost a onda ćete sačekati da provri i nakon taga dobro isprati.

Odvodi: ako živite u staroj zgradi, često se dešava da ne tako prijatan miris kruži kuhinjom a razlog su stare cevi ili zapušeni odvodi. Kako biste to rešili, sipajte sodu bikarbonu u odvod a zatim prelijte to sa nekoliko šolja zagrejanog alkoholnog sirćeta.

 

Dnevna soba

Umesto da garnituru i presvlake prskate različitim osveživačima koji sadrže mnogo hemikalija, pokušajte za promenu da pospete sodu bikarbonu po njoj i ostavite da deluje pola sata a zatim sve temeljno usisajte.

Ako pak volite da koristite prskalice i sprejeve, onda možete i sami napraviti 100% prirodan osveživač: pomešajte jednake količine votke (može i ona koja vam stoji u ormanu od prošle slave) i vode sa 15 do 20 kapljica vašem omiljenog esencijalnog ulja. Sve to stavite u flašicu i prskajte površine koje želite da dezinfikujete i očistite. Ekološki prihvatljivo, čisti i miriše. Može li bolje?

Prozori i podovi: dobro oprobana metoda je prskalica sa mešavinom vode i alkoholnog sirćeta. Garantovano čisti sve zamrljanje delove prozorskog stakla. Kada je čišćenje podova u pitanju, takođe koristimo alkoholno sirće koje dodajemo toploj vodi ali i još jedan tajni sastojak- omiljeno esencijalno ulje, kako bi cela kuća mirisala lepo.

Drvo: polirane drvene površine se mogu uglancati mikrofiber krpom sa malo maslinovog ulja na vrhu. Odličan način da sve zasija a bez dodatne hemije.

 

Kupatilo

Da li imate staklena vrata u tuš kabini? Probajte da koristite ovaj savet dva puta mesečno i javite nam ako budete zadovoljni. Obrišite zavesu za kadu ili staklenu kabinu limunovim esencijalnim uljem. Ovo esencijalno ulje čisti i pomaže da se bakterije i naslage ne skupljaju ponovo u vašoj kadi.

Mešavina sirćeta i vode u jednakoj razmeri, odlična je za sređivanje problema buđi u kupatilu. Kada je neko od ukućana prehlađen ili ima grip, obavezno kupatilo očistite i dezinfikujte alkoholnim sirćem. Isto se odnosi i na peškire, koje možete dezinfikovati na ovaj način.

Za toalet: dodajte dve kašičice esencijalnog ulja čajevca u dve šolje vode i sve to isprskajte oko i po samoj wc šolji. Ostavite da deluje nekih pola sata i nakon toga samo oribajte.

 

Spavaća soba

Neke od saveta za čišćenje mebla, podova i prozora potražite u delu koji se odnosi na dnevnu sobu i obavezno ih primenite i za spavaće sobe. Osim toga, važno je da obratite pažnju i na pranje stvari koje su tokom zime stajale u ormanima jer im treba taj sveži dašak lavande koja će ih osvežiti.

Izvadite sve stvari iz ormana, njih dobro prebrišite mešavinom vode i sirćeta a zatim napravite i malo sređivanje vaše kolekcije stvari tako što ćete napraviti selekciju onih koje nosite i onih koje samo zauzimaju mesta.

Čišćenje podrazumeva i to da se rešite onih stvari koje više ne nosite ili su vam dosadile a neko drugi može imati od njih korist.

Potrudite se da obrišete sve površine na ormanima, policama, prašinu između knjiga i obavezno provetrite posteljinu na suncu bar 2-3 sata. Ako je moguće oprati jastuke i jorgane, obavezno i to uradite.

„Dok ne očistite orman, ne znate šta sve imate“

 

Dečija soba

Ako imate sreće da sve igračke nisu razbacane po podu, nego su uredno složene u jednu kutiju- onda će biti mnogo lakše da očistite taj deo dečije sobe. Prebrišite svaku igračku univerzalnim rastvorom vode i sirćeta, kako bi dezinfikovali igračke i uklonili sve potencijalne prljavštine, bakterije i mikrobe.

 

Trpezarija

Drveni nameštaj može biti prebrisan rastvorom koji se sastoji od dve šolje maslinovog ili suncokretovog ulja i soka isceđenog od jednog limuna. Utrljajte ovaj rastvor u nameštaj mekanom mikrofiber krpom i ostavite da upije.

Tokom zime i zidovi se zaprljaju, posebno ako ložite u tom prostoru, ali i ako ne ložite duvanski dim i smog koji nam ulazi kroz prozor, znaju da ostave naslage na zidovima i čak promene njihovu boju. Da biste to rešili, rastvorite polovinu šolje borne kiseline u dvolitarsku kantu sa toplom vodom i naprskajte to po zidovima i obrišite ih mekom krpom.

"Kada je vaš životni prostor čist i vi ste srećni, motivisani i zdravi"

Srećno čišćenje!

 

Proizvodi
Organsko Maslinovo Ulje - 500ml

Organsko Maslinovo Ulje - 500ml

922,00 din.
Organsko Jabukovo sirće - 750ml

Organsko Jabukovo sirće - 750ml

510,00 din.
Organski sok od limuna - 250ml

Organski sok od limuna - 250ml

345,00 din.