Cimet je zimzeleno drvo iz familije lovora (Lauraceae). Postoji nekoliko vrsta (лат. Cinnamonum verum, Cinnamonum cassia...). Sve potiču iz jugoistočne Azije. Kora, bogata eteričnim uljima, koristi se kao začin. Cimet, osim kao začin, se upotrebljava i kao biljni lek. Laboratorijska istraživanja su pokazala da ima antibakterijska, protivupalna i antioksidativna svojstva. U tradicionalnoj medicini koristi se kod artritisa. Takodje, snižava i nivo glukoze u krvi kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 (metilhidroksikalkon polimer, izoliran iz cimeta, učestvuje u aktivaciji receptora inzulina). Međutim, u vezi toga naučna mišljenja su podeljena, te je potrebno više istraživanja kako bi se ovi efekti naučno potvrdili.

Neki proizvodi od cimeta sadrže visok nivo kumarina, prirodnog sastojka, koji može uzrokovati oštećenje jetre, kao i usloviti pojačano dejstvo lekova koji deluju na razređenje krvi, te se pacijentima koji koriste ove lekove preporučuje oprez u vezi sa konzumacijom cimeta. Smatra se da je najsigurniji cimet iz Šri Lanke, tzv. cejlonski cimet (Cinnamomum verum), jer sadrži najmanje doze kumarina.

U svakom slučaju, cimet kao začin možete stavljati u sva jela i poslastice. Preporučene dnevne doze su različite, ali je najsigurnije konzumirati 1 g dnevno. Takodje, može i da se nanosi spolja, njegovo protivupalno dejstvo odlično deluje na nadraženu kožu.

Prim. Dr Ljiljana Bajić Bibić, spec. interne medicine, član Društva za ishranu Srbije