Bilo da se borite sa celijakijom ili imate intoleranciju na gluten, vaša svakodnevica podrazumeva poseban režim ishrane, koji ne uključuje gluten i namirnice bogate ovim sastojkom. Istraživanja pokazuju da je sve više ljudi alergično ili intolerantno na ovaj protein.

Kako biste stavili svoj organizam na test i proverili da li vama smeta gluten, bilo bi najbolje da pokušate sa bezglutenskom dijetom u trajanju od 30 dana. Kada ovaj period prođe, vratite se na normalnu ishranu i videćete šta to znači za vas. Ako primetite neki od najčešćih simptoma (problemi sa digestivnim traktom – gasovi, dijareja, nadimanje, umor nakog jela; autoimune bolesti – Hašimotov sindrom, reumatoidni artritis ili psorijaza; česte glavobolje ili migrene; hormonski poremećaji; neurološki problemi – vrtoglavica, nestabilnost u hodu; iritacija, bolovi ili oticanje prstiju, kukova i kolena) onda je vreme da se posavetujete sa lekarom i započnete bezglutensku dijetu.

U nastavku delimo sa vama savete koji će vam olakšati svakodnevni unos, pripremu i kupovinu bezglutenske hrane.


 

1. Naučite šta treba da izbegavate

Da biste uspešno sproveli ovaj dijetetski režim ishrane, treba da naučite koje namirnice sadrže gluten i da ih zbog toga izbegavate. Ono što ne smete jesti su:

  1. Žitarice - pšenica, spelta, ječam, raž i dr. Takođe preskočite i sve proizvode koji sadrže ove sastojke.
  2. Većinu soja soseva (čitajte pažljivo sastojke na pakovanju)
  3. Instant supe
  4. Brašno
  5. Pivo ili bilo šta kuvano u pivu
  6. Ramen nudle
  7. Čokoladu i sve što sadrži parčiće čokolade
  8. Puding
  9. Sladoled
  10. Instant kafe

 

2. Očistite ostavu i napravite mesta za nove namirnice

Proverite sastojke na svim pakovanjima proizvoda, koji se nalaze u vašoj ostavi. Ukoliko je potrebno napravite posebnu pregradu za sebe, gde će stajati bezglutenske namirnice. Budite oprezni kod soseva, jer i oni mogu sadržati neke od sastojaka koju vam neće prijati. To, nažalost, ne možete znati ako prethodno pažljivo ne pročitate sastojke od kojih su napravljeni.

 

3. Čitajte nutritivne tablice i sastav proizvoda

Već smo spominjali ovaj savet ali smo odlučili da ga još jednom pomenemo i istaknemo, jer je verovatno najvažniji koji ćete dobiti. Gluten se može kriti u mnogim namirnicama, na koje ne biste pomislili da ga sadrže ni da se igrate pogađanja satima. Pažljivo čitajte sastojke i naučite koje ne smete uzimati. Neke od njih smo spomenuli u našoj listi ali to svakako ne obuhvata sve. Dobra vest za vas je da se većina proizvođača trudi da posebno obeleži proizvode koji ne sadrže gluten. Na ambalaži takvih proizvoda možete jasno videti oznaku 'gluten free' ili se oni nalaze u posebno označenom sektoru za takve proizvode.

 

4. Koristite bezglutenske zamene

Pasta, hleb ili krekeri – svi ovi proizvodi sadrže gluten ali to ne znači da vi više ne možete uživati u njima. Sve je ovo moguće naći i u varijanti bez glutena, odnosno napravljeno od onih namirnica koje prirodno ne sadrže ovaj protein. Bezglutensku pastu je lako naći u prodavnicama, takođe možete probati i naš bezglutenski hleb a ako želite da se zasladite tu je zdravi mafin sa borovnicama.

 

5. Priroda nudi mnogo alternativa

Prebacite fokus na zdravu ishranu koja uključuje mnogo voća i povrća (ovo su namirnice koje po prirodi svog sastava ne sadrže gluten) mesa, ribe, jaja, morskih plodova, sireva itd. Neka ovo bude osnova vaše nove ishrane, koja će pre svega biti dobra za vaš digestivni trakt a onda i za dobro opšte stanje vašeg organizma.

 

6. Uživajte u žitaricama koje ne sadrže gluten

Bezglutenska ishrana ne podrazumeva izbacivanje svih žitarica iz ishrane. Iako je do nedavno najveći broj hlebova na našem tržištu bio napravljen upravo od žitarica koje najviše smetaju osobama alergičnim ili osetljivim na gluten, čini se da je situacija poslednjih nekoliko godina mnogo bolja. Tako nije teško naći peciva ili hleb napravljen od heljde ili kukuruznog brašna. Upravo heljda, kukuruz i kinoa su žitarice, koje lako možete pronaći kod nas a koje treba da uključite u svakodnevnu ishranu. Možete ih koristiti u različite svrhe – od pravljenja hleba i peciva do dodavanja mesu i povrću kao dodatak uz ručak.

 

7. Naučite koju vrstu alkoholnog pića ne smete da pijete

Bilo da se radi o lager, ale ili tamnim pivima – nažalost, zbog toga što sadrže žitarice sa glutenom, ona nisu na listi preporučenih alkoholnih pića za osobe koje su alergične ili osetljive na ovaj protein. Umesto toga, uživajte u vrhunskim vinima, ginu, ciderima, likerima, rumu i tekili.

 

8. Ručak ili večera van kuće

Planirajte unapred kada idete na poslovni ručak ili večeru sa porodicom i prijateljima. Potrudite se da saznate kakav meni nudi restoran i da li imaju jela koja su bez glutena. Odlična preporuka su recimo indijski restorani, dok italijanske treba zaobilaziti ukoliko ne koriste bezglutenske paste. Ako pak odlazite na večeru kod prijatelja, zamolite ih da imaju vaš poseban režim ishrane u vidu i pošaljite im nekoliko bezglutenskih recepata koje je lako spremiti.

 

9. Šta je to unakrsno 'zagađenje'?

Njega treba biti svestan kada imate poseban režim ishrane, kao što je bezglutenska. Potrebno je uneti vrlo malo glutena u organizam i osoba koja je alergična ili osetljiva na njega, odmah može da oseti prve simptome i nelagodnost. Zbog toga treba biti oprezan i u kuhinji, posebno kada su frižider i zamrzivač u pitanju.

Držite svoje šerpe, tiganje i ostale posude za kuvanje na posebnom mestu. Ne koristite zajedničke daske za seckanje i toster. Hranu i frižideru odvojite od one koja sadrži gluten a isto tako budite uredni i preduzmite mere opreza i kada je zamrzivač u pitanju. Potrebno je samo iseći hleb istim nožem i nakon toga ga ne oprati, pa će osoba koja ne podnosi gluten već biti u riziku.

U restoranima često 'običnu' i bezglutensku hranu kuvaju u istoj kuhinji i sa istim priborom. Dovoljno je da se meso ili riba, koja se sprema za gosta koji ne jede gluten, prži u istom ulju u kome se pržilo meso za nekog gosta kome to nije problem i ovaj prvi će imati tegobe zbog kojih će mu se poseta tom restoranu smučiti.

 

10. Skriveni izvori glutena

Mnogi lekovi i suplementi sadrže gluten. Zbog toga budite oprezni i naglasite lekaru ili farmaceutu da niste tolerantni na ovaj protein, pre nego što uzmete neki lek. Pored toga, gluten se može naći i u kozmetičkim sredstvima kao što su kupke i šamponi. Dečije bojice i poštanske marke takođe sadrže gluten.