Besplatna isporuka za iznose preko 3000 RSD

Telefon 064 37 222 37
(0)
(0 artikla) - 0,00 din.

Vaša korpa je trenutno prazna.

section

Organski kompot od krušaka

Potrebno je:

  • - oko 3 kg organskih krušaka
  • - 1 kg šećera
  • - 3 l vode
  • - 1 kašičica organske soli sa himalaja
  • - 2–3 organska limuna ( po želji )

Kako napraviti kompot od krušaka bez konzervansa za zimnicu?

1. Organske kruške prvo oljuštite, odstranite deo sa košticama, pa isecite na komade željene veličine.

2. Razmutite kašičicu soli u dva litra vode, pa na kratko potopite pripremljeno voće u ovaj rastvor. Ovo je neophodno uraditi da organske kruške ne bi promenile boju.

3. Dok kruške stoje u ovom ratsvoru stavite veću šerpu punu vode i ostavite da proključa. Takođe, dobro je u isto vreme da pripremite sirup za prelivanje voća, tako što ćete rastvoriti 1 kg šećera u 3 litre vode i ostaviti da proključa.

4. Kada obična voda provri ubacite kruške koje ste prethodno potopili na kratko u slanu vodu. Bilo bi dobro da ih zavijete u gazu ili, jednostavno ih možete kuvati u šerpi na paru. Trebalo bi da se kuvaju ovako 2 – 3 minuta. Nakon toga ih, zajedno sa gazom potopite na kratko u hladnu vodu. Zatim izvadite kruške iz gaze i pustiite ih da se ocede.

5. Pripremljene tegle, koje ste prethodno sterilisali u rerni počnite da punite voćem. Do tada bi trebalo da se skuvao i sirup, pa ga tako vrućeg odmah prelijte preko voća. 6. Ako želite, možete u svaku teglu domaćeg kompota od krušaka za zimnicu staviti po komad limuna, a i ne morate. Na vama je da odlučite.

7. Tegle zatvorite prvo celofanom, pa poklopcem i pasterizujte na sledeći način: poređajte ih u veću šerpu, vodeći računa da se ne dodiruju. Najbolje je da stavite i na dno i između njih pamučne krpe, kako se ne bi polupale. Zatim nalijte vodom do grlića, pa ostavite na tišoj vatri da proključa voda. Trebalo bi ostaviti vodu da virucka tako 20 – ak minuta. Zatim tegle izvaidte iz šerpe i ostavite ih da se postepeno hlade, pa ih tek onda odložite na tamno i hladno mesto.

Salata od kinoe